weetjes over eetbare planten etc

Zomaar wat info over de paardenbloem.

Maart! De paardenbloemen beginnen te groeien en het is een goede tijd om de wortels te oogsten. Je graaft ze op, spoelt en borstelt ze af en dan kun je ze drogen of je maakt er tinctuur van. Voor het drogen snijd je de wortels in kleine stukjes en spreid je ze uit op wat papier of op een doek. Gewoon een tijdje laten drogen en dan in een papieren zakje doen.

Paardebloemwortel maakt de gal vloeibaarder en zorgt voor twee tot vier keer zoveel galafscheiding! Zo helpt het de lever en voorkomt het galstenen. Verder helpen de bitterstoffen je hele spijsvertering: meer speeksel, meer maagsappen en meer pancreassap; dus een betere vertering.

Een andere belangrijke eigenschap is, dat het zorgt dat je meer gaat plassen, wat ook weer reinigend werkt. Bij plaspillen verlies je gemakkelijk kalium, maar paardenbloemwortel bevat juist veel kalium en is dus een heel complete remedie. Dit geldt voor de wortel, maar vooral ook voor het blad. Je kunt dus prima ook wat blad bij de tinctuur doen.

Het voorjaar is dé tijd om wat te gaan reinigen. Paardenbloem past daar helemaal bij, of het nu thee van de gedroogde wortel is of jonge blaadjes in de salade. De basis van paardenbloem kan met succes ziektecellen in minder dan 2 dagen uitroeien.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Honing

Wist je dat op een van de eerste munten ter wereld een bijsymbool stond?                                                                                                                  Wist je dat er levende enzymen in honing zitten?  Wist je dat in contact met een metalen lepel deze enzymen afsterven? De beste manier om honing te eten is met houten lepels of plastic.                                                                                                                                                                    Wist je dat honing een stof bevat die ervoor zorgt dat je hersenen beter werken?  Wist je dat honing een van de zeldzame voedingsmiddelen op aarde is die alleen het menselijk leven kunnen ondersteunen?                                                                                                                                       Is één lepel honing genoeg om een mensenleven 24 uur lang vol te houden?  Wist je dat propolis die bijen produceren een van de krachtigste natuurlijke ANTIBIOTICA is? Wist je dat honing geen houdbaarheidsdatum heeft?                                                                                        Wist je dat de lichamen van de grote keizers werden begraven in gouden kisten en bedekt met honing om verrotting te voorkomen?                  Wist je dat een bij minder dan 40 dagen leeft, minstens 1000 bloemen bezoekt en minder dan een theelepel honing produceert, maar voor haar is het een heel leven.

______________________________________________________________________________________________________________________________

GEWELDIGE BEVROREN CITROENEN

Leg de gewassen citroen in de vriezer.

Als het eenmaal is ingevroren, pak je je rasp en versnipper je de hele citroen (je hoeft hem niet te schillen) en strooi je het over je eten! Misschien is het wel raadzaam om de citroenen eerst een poosje in een badje van Natrium bicarbonaat te leggen om evt. bestrijdingsmiddelen te verwijderen

 Op groenten, salade, ijs, soep, ontbijtgranen, noedels, spaghettisaus,

 rijst, sushi, visgerechten, ... de lijst is eindeloos.                                                                                                                          lle voedingsmiddelen krijgen een onverwachte heerlijke smaak!

 Hoogstwaarschijnlijk denk je bij citroensap alleen maar aan vitamine C ??

 Nu niet meer!

Wat is het grote voordeel van het gebruik van de hele citroen behalve het voorkomen van verspilling & het toevoegen van een nieuwe smaak aan je gerechten?

Citroenschillen bevatten maar liefst 5 tot 10 keer meer vitamines dan het citroensap zelf en dat is wat je hebt verspild!

Citroenschillen zijn gezondheidsverjongers bij het uitroeien van giftige stoffen en opruimen van vet in het lichaam.

De verrassende voordelen van citroen is het wonderbaarlijke vermogen om kankercellen te doden!  Het is sterker dan chemotherapie!!

Waarom weten we daar niets van?

Omdat er laboratoria geïnteresseerd zijn in het maken van een synthetische versie die hen enorme winsten zal opleveren. Je kunt nu een vriend in nood helpen door hem/haar te laten weten dat citroensap heilzaam is bij het voorkomen van de ziekte.

De smaak is aangenaam en het produceert niet de gruwelijke effecten van chemotherapie.

Deze plant is een behulpzaam middel tegen alle soorten kanker en wordt ook beschouwd als een antimicrobieel spectrum tegen bacteriële infecties en schimmels, effectief tegen inwendige parasieten en wormen,

Citroen reguleert de bloeddruk en is tevens een antidepressivum, bestrijdt stress & zenuwaandoeningen.

De bron van deze informatie is fascinerend: het komt van een van de grootste medicijn-fabrikanten in de wereld en zegt dat na meer dan 20 laboratoriumtests sinds 1970, de extracten onthulden dat het de kwaadaardige cellen vernietigt in 12 kankers, waaronder colon-, borst-, prostaat-, long- en pancreas...

En wat nog verbazingwekkender is: citroenextract vernietigt alleen kwaadaardige kankercellen en tast geen gezonde cellen aan. 

______________________________________________________________________________________________________________________________

Ananas


Zijn tropische vruchten die niet alleen heerlijk smaken, maar ook tal van gezondheidsvoordelen bieden. Hier zijn enkele redenen waarom u zou moeten overwegen deze vrucht aan uw dieet toe te voegen: Ananassen zitten boordevol voedingsstoffen, waaronder vitamine C, vitamine B6, thiamine, riboflavine, foliumzuur en kalium. Ze zijn ook een goede bron van voedingsvezels en bevatten een reeks heilzame antioxidanten. Ananas bevat veel vitamine C, wat essentieel is voor een gezond immuunsysteem. Vitamine C helpt de productie van witte bloedcellen te stimuleren, die verantwoordelijk zijn voor het bestrijden van infecties en ziekten. Ananas bevat een enzym genaamd bromelaïne, dat kan helpen bij de spijsvertering. Bromelaïne helpt bij het afbreken van eiwitmoleculen in voedsel, waardoor het lichaam voedingsstoffen gemakkelijker kan verteren en opnemen. De bromelaïne in ananas heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen. Dit maakt het gunstig voor het verminderen van ontstekingen in het lichaam, wat kan helpen bij het verlichten van symptomen van aandoeningen zoals artritis en astma. Ananas bevat veel kalium, wat belangrijk is voor het behoud van een gezond hart. Kalium helpt de bloeddruk te reguleren, vermindert het risico op hartziekten en verbetert de doorbloeding. Ananas bevat een reeks antioxidanten, waaronder vitamine C en bètacaroteen, waarvan is aangetoond dat ze kanker bestrijden. Regelmatige consumptie van ananas kan het risico op bepaalde soorten kanker, waaronder darm- en borstkanker, helpen verminderen. Ananas is een heerlijke en voedzame vrucht die talrijke gezondheidsvoordelen biedt. Het opnemen van deze tropische vrucht in uw dieet kan uw algemene gezondheid en welzijn helpen verbeteren. Dus, de volgende keer dat u op zoek bent naar een gezonde snack of aanvulling op uw maaltijd, overweeg dan om een ananas te pakken.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Vlierbloesem

Vlierbloesem thee

Vlierbloesem thee wordt getrokken van de bloesem van de Vlier, ook wel Sambucus Nigra genoemd. De Latijnse naam is afgeleid van het Griekse Sambuke, wat fluit betekent. Van de takjes van de Vlier werden vroeger fluitjes gemaakt (flierefluiten komt daar ook vandaan!). Nigra betekent zwart, de bessen van de vlier zijn namelijk pikzwart. De vlier staat in mei/juni in bloei en dan kun je dus het bloesem oogsten voor het maken van vlierbloesemsiroop of vlierbessen thee. De bessen kun je in het najaar oogsten.

Is vlierbloesem thee gezond?

Vlierbloesem is ontzettend gezond. Het werkt ontstekingsremmend, vochtafdrijvend en slijmoplossend. Het kan worden gebruikt bij griep, verkoudheid en ter preventie van diverse ziekten. Het zit boordevol vitaminen, mineralen en flavonoïden. Zeker vitamine A en C zijn goed vertegenwoordigd in vlierbloesem. Ook bij slijmvliesontstekingen of hooikoorts kan het drinken van vlierbloesemthee je helpen.

Zelf vlierbloesem thee maken

Om zelf vlierbloesem thee te maken kun je in mei of juni op zoek gaan in de natuur naar vlierbloesem. Houdt er wel rekening mee dat de onderste bloemen van de boom niet eetbaar zijn door urinerende dieren (honden, maar ook vossen of dassen). Zorg er ook voor dat de omgeving van de vlier schoon is, dus niet naast een snelweg of andere sterk vervuilde plek. Laat ten slotte voldoende vlierbloesem staan voor de bijen, de hommels en andere insecten. Je kan de vlierbloesem vers gebruiken in de thee maar ook zelf eerst drogen in een (droog)oven. 

Vlierbloesem tegen griep en verkoudheid

Vlierbloesem wordt al eeuwen ingezet bij griep en verkoudheid. Het versterkt je immuunsysteem en bevat vele flavonoïden, antioxidanten en zelfs eiwitten die zich kunnen binden aan diverse virussen zoals het influenzavirus. Dit zorgt ervoor dat het virus moeilijker cellen kan binnendringen. Ook werkt vlierbloesem antibacterieel dus ook bacteriën krijgen minder goed de kans in je lichaam als je regelmatig vlierbloesem thee drinkt. Bij koorts is het ook goed om vlierbloesem thee te drinken.

Door de looistoffen en het ursolzuur dat in de bloesem zit, bestaat er ook een samentrekkende en ontstekingsremmende werking. Dit is erg gunstig bij verkoudheid, geïrriteerde slijmvliezen, bronchitis, hoest, hooikoorts, slijmvliesontstekingen, keelpijn, amandelontsteking en heesheid.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 Brandnetelsap voor detox, energiepeil & spijsvertering

 Brandnetelsap is een geneeskrachtige toepassing met een lange traditie.

 Het lijdt geen twijfel dat de geconcentreerde inname van brandnetels een van de bewezen natuurlijke ontgiftingsmaatregelen is, die kunnen zorgen voor een verhoogde verwijdering van verontreinigende stoffen.

 Bovendien gaan de waardevolle en talrijke vitale en minerale stoffen die erin zitten permanente vermoeidheid tegen.

 Silicium, calcium, ijzer, vitamine A en C helpen de prestaties en veerkracht te verhogen, terwijl de waterafstotende en ontstekingsremmende werking reumatische klachten en pijn kan verminderen.

 Bovendien stimuleert het sap de spijsvertering merkbaar.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Komkommers...

 1. Komkommers bevatten de meeste vitamines die je elke dag nodig hebt, slechts één komkommer bevat vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, vitamine B6, foliumzuur, vitamine C, calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en zink.

 2. Als je 's middags moe bent, leg je de cafeïnehoudende frisdrank neer en pak je een komkommer.  Komkommers zijn een goede bron van B-vitamines en koolhydraten die voor die snelle oppepper kunnen zorgen die uren kan duren.

 3. Ben je het zat dat je badkamerspiegel beslaat na het douchen?  Probeer een schijfje komkommer langs de spiegel te wrijven, het zal de mist elimineren en een rustgevende, spa-achtige geur geven.

 4. Verpesten larven en slakken uw plantbedden?  Leg een paar plakjes in een kleine taartvorm en je tuin is het hele seizoen vrij van ongedierte.  De chemicaliën in de komkommer reageren met het aluminium om een   geur af te geven die voor mensen niet waarneembaar is, maar ze maken tuinongedierte gek en zorgen ervoor dat ze het gebied ontvluchten.

 5. Op zoek naar een snelle en gemakkelijke manier om cellulitis te verwijderen voordat u naar buiten gaat of naar het zwembad gaat?  Probeer een paar minuten een paar plakjes komkommer over je probleemgebied te wrijven, de fytochemicaliën in de komkommer zorgen ervoor dat het collageen in je huid strakker wordt, de buitenste laag verstevigt en de zichtbaarheid van cellulitis vermindert.  Werkt ook geweldig op rimpels!!!

 6. Wil je een kater of vreselijke hoofdpijn vermijden?  Eet een paar plakjes komkommer voordat je naar bed gaat en word uitgerust en hoofdpijnvrij wakker.  Komkommers bevatten voldoende suiker, B-vitamines en elektrolyten om essentiële voedingsstoffen die het lichaam verloren heeft aan te vullen, alles in evenwicht te houden en zowel een kater als hoofdpijn te voorkomen!!

 7. Wil je die middag- of avond-snack-binge afweren?  Komkommers worden al eeuwenlang gebruikt en vaak gebruikt door Europese trappers, handelaren en ontdekkingsreizigers voor snelle maaltijden om de hongerdood te voorkomen.

 8. Heb je een belangrijke vergadering of sollicitatiegesprek en realiseer je je dat je niet genoeg tijd hebt om je schoenen te poetsen?  Wrijf een vers gesneden komkommer over de schoen, de chemicaliën zorgen voor een snelle en duurzame glans die er niet alleen geweldig uitziet, maar ook water afstoot.

 9. Heb je geen WD 40 meer en moet je een piepend scharnier repareren?  Neem een   plakje komkommer en wrijf ermee langs het problematische scharnier, en voila, het piepen is weg!

 10. Gestresst en geen tijd voor massage, gezichtsbehandeling of bezoek aan de spa?  Snijd een hele komkommer in stukjes en plaats deze in een kokende pan met water, de chemicaliën en voedingsstoffen uit de komkommer reageren met het kokende water en komen vrij in de stoom, waardoor een rustgevend, ontspannend aroma ontstaat waarvan is aangetoond dat het stress vermindert bij nieuwe  moeders en studenten tijdens eindexamens.

 11. Ben je klaar met een zakenlunch en realiseer je je dat je geen kauwgom of pepermuntjes hebt?  Neem een   plakje komkommer en druk deze 30 seconden met je tong tegen je verhemelte om een   slechte adem te elimineren. De fytochemicaliën zullen de bacteriën in je mond doden die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van een slechte adem.

 12. Op zoek naar een 'groene' manier om je kranen, spoelbakken of RVS schoon te maken?  Neem een   plakje komkommer en wrijf ermee over het oppervlak dat je wilt schoonmaken. Het verwijdert niet alleen jarenlang aanslag en brengt de glans terug, maar het laat geen strepen achter en beschadigt je vingers of vingernagels niet tijdens het schoonmaken.

 13. Gebruik je een pen en maak je een fout?
 Neem de buitenkant van de komkommer en gebruik deze langzaam om de pen te wissen, werkt ook geweldig op kleurpotloden en stiften die de kinderen hebben gebruikt om de muren te versieren !!


KANEEL


Wist jij dat kaneel vol zit met antioxidanten en polyfelonen?
En dat deze beschermen tegen bacteriën en infecties die ontstekingen veroorzaken. 

Kaneel helpt zelfs beschadigde cellen herstellen doordat het enzymen activeert die cel herstel versnellen. 
Tevens stimuleert kaneel de bloedsomloop en zorgt voor een betere doorbloeding. Het beschermt tegen een loopneus, kan jeuk verminderen en het stimuleert de spijsvertering.

Kaneel staat op de 3e plaats 
(van de 26) van de ORAL schaal = Oxygen Radical Absorbance Capacity en het is een krachtpatser dus een superfood. 

Kaneel kan afvallen stimuleren in combinatie met gezond eten en bewegen want kaneel ondersteunt kaneelaldehyde (een bestanddeel van kaneel) wat de vetverbranding weer stimuleert.
Het regelmatig eten van kaneel heeft een goede werking op de bloedsuikerspiegel. Je hebt dus minder last van snaaien en trek. 

Verder werkt kaneel bloedrukverlagend en bloedverdunnend wat risico op hart en vaatziekte verminderd.
En het geeft je immuunsysteem een boost! 

Voor alles geldt te veel is niet goed ook bij kaneel niet. Teveel kaneel kan kanker veroorzaken dus gebruik het verantwoordelijk.
Zelf gebruik ik drie x in de week kaneel met een dosis van 1 thee lepel. 

Kaneel in poeder vorm neem je nog al moeizaam in zo dus meng het lekker door de yoghurt, fruit of door je thee. 
En een andere tip die ik zelf toe pas is 1 rode appel raspen en daar 1 theelepel kaneel aan toevoegen en door elkaar mengen. Dit kan je heerlijk op een boterham of cracker eten en smaakt nog heerlijk ook!


Cayennepeper

Pittige Genezer: De Ongelooflijke Gezondheidsvoordelen van Cayennepeper

Cayennepeper, een kruidig specerij die bekend staat om zijn pittige smaak, heeft meer te bieden dan alleen een kick aan je gerechten. Deze rode peper bevat een schat aan gezondheidsvoordelen die het ontdekken waard zijn. Van het stimuleren van de stofwisseling tot het verlichten van pijn, cayennepeper blijkt een veelzijdig ingrediënt dat zowel culinair als therapeutisch kan worden gebruikt.

Van capsicum, zoals de rode peperplant door wetenschappers wordt genoemd, worden medicijnen gemaakt tegen verkoudheid.  Capsaïcine is de stof die de scherpe smaak geeft aan de rode peper. Je neus gaat ervan open. Je kunt beter ademhalen. Zelfs in de bekende “Fishermans Friend” zit capsaïcine. Capsaïcine zorgt dat endorfinen vrijkomen in het lichaam. Dit werkt pijnstillend en geeft een euforisch gevoel. Vandaar dat sommige mensen zo blij worden van scherp eten. Capsaïcine wordt gebruikt voor medicijnen die de pijn verzachten.

Voedingsstoffen cayennepeper
De peper werkt preventief tegen tal van ziekten door de werking van vitaminen, mineralen en bioflavonoïden. Wanneer je dagelijks hete pepers of sambal zou eten, zul je minder snel verkouden worden. De peper houdt de luchtwegen open, wat je direct merkt als je hem opeet. Slechte bacteriën in je lichaam worden bestreden met capsaïcine. Cayennepeper zit vol vitamine C. Er zit relatief meer in dan in sinaasappel. Ook bevat het de vitaminen A, B1, B2, B3 en B6 en de mineralen kalium, mangaan, ijzer en magnesium.

Top 15 medicinale werkingen cayennepeper
1.Cayennepeper voorkomt sinusitis of bijholteontsteking. Deze wordt veroorzaakt door bacteriën of virussen. De peper heeft een antibacteriële werking.
2. Cayennepeper bestrijdt kanker.Wetenschappelijk onderzoek op muizen heeft uitgewezen dat kankercellen zichzelf kapot maken als ze de scherpe stof binnenkrijgen. Vooral prostaatkanker wordt voorkomen door het eten van hete peper.
3. Cayennepeper vermindert de insulinebehoefte.Uit wetenschappelijk onderzoek is vast komen te staan dat het lichaam na de maaltijd minder insuline hoeft aan te maken om de bloedsuikerspiegel te verlagen, nadat men hete peper heeft gegeten. Af en toe een heet pepertje doen in je eten of soep helpt dus goed.
4. Cayennepeper gaat het prikkelbaredarmsyndroom tegen. Er zijn twee vormen, de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa, een ontsteking in de dikke darm. Verder gaat cayennepeper ook de bacterie H. pylori tegen, die maagaften kan veroorzaken.
5. Cayennepeper verbrandt vet en houdt je lichaamsgewicht op peil. Sommige mensen krijgen het warm van rode peper en gaan zweten. Dat komt omdat rode peper thermogenisch is. Dat betekent tevens dat er energie verbruikt wordt. Er wordt dus vet verbrand.
6. Cayennepeper vermindert de hoge bloeddruk en zorgt ervoor dat de spieren rond de bloedvaten ontspannen, waardoor het bloed gemakkelijker stroomt. Dat is een voordeel voor mensen met aderverkalking of hoge bloeddrukpatiënten.
7.Cayennepeper versterkt het effect van andere middelen. Als je bijvoorbeeld knoflook zou nemen om je bloeddruk te verlagen is dit vele malen effectiever en geeft sneller resultaten, als je er cayennepeper bij neemt.
8. Cayennepeper is een uitstekend middel om als poeder bij de hand te hebben voor eerste hulp. Het stelpt namelijk bloedingen, zowel uitwendig als inwendig. Bovendien verlicht het pijn. Je kunt het ook goed in zetten bij insecten- en slangenbeten.
9.Cayennepeper is schimmelwerend. Het is een goed anti-schimmelmiddel en kan ingezet worden bij de bestrijding van candida infecties zoals voetschimmels en dergelijke.
10.Cayennepeper is pijnstillend. De stof capsaïcine die cayennepeper zo pittig maakt, staat bekend om zijn pijnstillende werking. Cayennepeperthee is daarom een perfect middel bij hoofdpijn en migraine, (reumatische) artritis, spierpijn, kiespijn, menstruatiepijnenetc.
11. Cayennepeper is slijmoplossend. Het maakt het slijm in de holten dunner waardoor dit beter afgevoerd kan worden. Het is dus een ideaal middel bij verstoppingen van de neus-, keel-, en bijholten. Samen met zijn ontstekingsremmende eigenschappen en anti-bacteriële werking is het ook een goed middel bij griep en verkoudheden en keelontstekingen.
12Cayennepeper versterkt jouw immuunsysteemdoor het lichaam te ondersteunen bij het eruit werken van gifstoffen en vermindert allergieën. Op die manier zal het lichaam minder heftig reageren op stoffen van buitenaf die anders een overreactie veroorzaken.
13. Cayennepeper voorkomt maagzweren en ondersteunt de spijsvertering. Hoewel het eerder de reputatie had maagzweren te veroorzaken, is het tegendeel waar. Ze veroorzaken ze niet maar ze beschermen je er zelfs tegen. Cayennepeper heeft een sterke antibacteriële werking, dus slechte bacteriën zullen door de cayenne worden gedood. Bovendien stimuleert cayenne de productie van beschermende sappen in de maagwand. Cayenne reinigt de darmen, voorkomt constipatie en vermindert winderigheid en voorkomt een opgeblazen gevoel. Cayenne wordt eerst in de mondslijmvliezen opgenomen en daarom werkt cayennethee effectiever dan capsules.
14.Cayennepeper helpt bij hartaanvallen. Als de patiënt nog ademt bij een hartaanval, laat hem cayennethee drinken (een theelepel cayenne in heet water).
15.Cayennepeper helpt tegen hart- en vaatziekten. In landen waar veel hete pepers worden gegeten, komen hart- en vaatziekten veel minder voor. Cayennepeper verbetert de bloedcirculatie, voorkomt beschadigingen van de vaatwanden en bloedproppen, verlaagt de bloeddruk en het versterkt het hart.

Tip in de winter
Wist je dat je in de winter je voeten warm kunt houden met cayennepeper? Als je het in een sok doet en daarna naar buiten gaat, krijg je niet zo snel koude voeten.

Recept voor cayennethee
– vul een glas met je warme favoriete thee. Het liefst zwarte thee en niet uit een zakje zoals van Pickwick, Lipton of iets dergelijks
– voeg een theelepel biologische, onbestraalde cayennepeper poeder toe
– voeg het sap van een halve biologische citroen of limoen toe (optie)
– stevia, yaconsiroop of rauwe honing toevoegen als je je thee wilt zoeten

Bronnen:

– Wikipedia capsaïcine
– Chili Pepper Madness
– Nutrition and You
– NCBI (onderzoek: hete pepers als antioxidant)
– NCBI (onderzoek: hete peper tegen leververgroting)
– Chris Beat Cancer.com
– The Truth About Cancer: genezing met cayenne

Kijk hier de video over cayennepeper van Barbara O,Neill  https://youtu.be/CBtEildjTg4?si=MzlsNdIFOacc3VZS

 

 

 


 

© 2021 - 2024 arkadawinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel